Moje nedávne prednášky na JUG v Prahe

V júni som urobil prednášku na stretnutí používateľov Javy (Java User Group) v Prahe. Bolo to prvýkrát, čo som verejne prezentoval svoju prednášku o vytváraní reaktívnych aplikácií pomocou Java EE. A k tomu ako bonus som ešte predstavil projekt Payara a ako súvisí so námejším projektom GlassFish.

Na to, že som robil prednášku prvý krát pre väčším publikom, som bol až prekvapený, ako som sa dokázal cítiť prirodzene. Našťastie, tieto stretnutia Java nadšencov mávajú vždy priateľskú atmosféru a nebol dôvod mať žiadnu trému. Navyše, zdalo sa že ľudí zaujali témy, o ktorých som rozprával, čo bolo fajn. Na začiatok sa mi dostalo najlepšieho uvedenia, aké som si mohol želať – Jakub, organizátor týchto Java stretnutí, terajší zamestnanec Oracle, si zaspomínal na časy, kedy sám pracoval na vývoji serveru GlassFish a prejavil veľký záujem o to, ako sa tento projekt vyvíja ďalej ako projekt Payara. Dokonca si na seba vzal svoje tričko s logom GlassFish. Ja som mal na sebe podobné tričko s logom Payara, a teraz len ľutujem, že sme sa nevyfotili spolu!

Tak, začal som prezentovať a moja prvá prednáška vypadala takto:

Vo svojich slajdoch som urobil zopár nádherných animácií, na ktoré som patrične hrdý. Len žartujem 🙂 Išlo mi hlavne o pobavenie publika, tak dúfam, že popri amatérizme týchto animácií ich pobavila aj pointa.

Táto prednáška bola o princípoch reaktívneho programovania a ako ich je možné uplatniť s použitím starých známych a dostupných možností v Java EE 7 a Java 8. Na niektoré princípy však bežné štandardné možnosti skutočne nestačia – tak som trochu navnadil publikum na používanie Payara Micro, ktorý poskytuje ešte zopár vylepšení vhodných pre reaktívny dizajn aplikácií.

Počas prednášania som si všimol, že dorazil aj David. Je to jeden z dobrovoľných prispievateľom k rozvoju Payara projektu. Nikdy sme sa predtým nestretli, ale boli sme v kontakte už dlhšie. Tu si človek uvedomí, že takéto stretnutia majú aj sociálny aspekt a človek môže naživo stretnúť ľudí, s ktorými ma veľa spoločné ale poná ich len cez internet. David aktívne kládol otázky a zapájal sa do diskusie, za čo mu moc ďakujem. Síce nebol čas zájsť potom ešte niekam posedieť, ale aspoň cestou domov sme sa ešte zaujímavo stihli porozprávať.

Po prvej prednáške sme si urobili prestávku na pizzu. Počas prestávky ma zamestnali ľudia z publika, ktorí sa prišli popýtať na ďalšie detaily z prednášky, takže som z pizze moc nemal. Ale bol som tomu len rád, prirodzene.

Pred druhou prednáškou, kým ešte ostatní dojedali pizzu, som si povedal, že ich zabavím odľahčujúcim videom o príbehu Payara Serveru, teda malej rybky, ktorá sa zmenila na dravú rybu Payara. Video je tak krátke, že si nestihnete ani čaj vypiť, ale myslím, že pobaví každého:

V druhej prednáške som povedal pár slov k tomu, čo je projekt Payara, kvôli čomu ho podporujeme a rozvíjame v našej firme, a aký význam má pre Java komunitu a firmy. Táto prednáška bola menej technická, tak som sa rozhodol nepoužiť klasický powerpoint, ale trochu experimentovať a zaujať 3D slajdami:

(Prechádzať medzi slajdami je možné šípkami vľavo a vpravo. Alebo si m§žete otvoriť celú prezentáciu v novom okne)

A čo dodať na záver. Video z celej akcie nájdete tu. Všetko prebehlo v príjemnej atmosfére a z mojich prednášok som mal dobrý pocit, aj keď som si odniesol plno nápadov, čo v budúcnosti zlepšiť. Medzitým som sa dozvedel, že moja prednáška bola prijatá na konferencii JavaOne, kde bude so mnou prezentovať môj známy a kolega Mert Çalışkan, nositeľ ocenenia Šampión Javy (Java CHampion) z Turecka.

Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa prišli pozrieť na moje prednášky v Prahe. Zistil som, že je záujem o podobné prednášky aj v iných mestách v Česku a na Slovensku, tak dúfam, že si podobnú akciu budem môcť ešte zopakovať!


Odkazy:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Captcha loading...